press

Press coordinator: Anette Marcher Jensen, email: ama@adm.aau.dk, phone: +45 2120 0241.

Interview with Peter Hervik, TvNord, 20 September 2015 [in Danish]

PRESSEMEDDELELSE

23. september 2015

Konference: Hvor er vi 10 år efter Muhammed-tegningerne?

Blev verden et bedre sted af Muhammed-tegningerne? Hvad skete der egentlig med ytringsfrihed, integration og radikalisering efter, at Jyllands-Posten for 10 år siden offentliggjorde de 12 karikaturer og udløste en af de største danske kriser i nyere tid. Og hvorfor taler vi så meget om ’kulturelle’ faktorer i forbindelse med terror og ekstremisme og meget mindre om effekten af den førte politik?

Det er nogle af de spørgsmål, som en akademisk konference på Aalborg Universitet 28.-29. september vil forsøge at give svar på.

Under titlen ’Ten years after’ sætter konferencen fokus på de spor, den såkaldte Muhammed-krise de forgangne 10 år har trukket både i Danmark og i resten af verden. Forskere fra ind- og udland vil fremlægge analyser af, hvordan krisen siden har påvirket vores opfattelse af og tilgang til ytringsfriheden, officielle politikker og generelle samfundsanskuelser samt den offentlige retorik omkring nationalisme og ekstremisme.

En af keynote-talerne, antropologiprofessor Mark Allen Peterson fra Miami Universitet, Ohio, USA, kickstarter f.eks. konferencen med sin analyse af, hvorfor 12 tegninger i en dansk avis kunne udvikle sig til at blive en international kontrovers. Peterson peger i sin forskning på, at mens vesten opfattede de voldelige demonstrationer i Mellemøsten, Afrika og Asien som en bekræftelse på muslimsk kulturs irrationelle og udemokratiske natur, så muslimerne det selv som et udtryk for, at de socialt og lokalt igen blev set ned på.

På andendagen af konferencen giver Deepa Kumar, Rutgers University, New Jersey, USA, sin analyse af, hvordan det, hun kalder ’forebyggende anklage’ – deriblandt anti-radikaliseringstiltag – kan provokere mennesker til gøre ting, som understøtter terrorisme, men som de ellers ikke ville have gjort. Kumar kommer også ind på, hvordan racistiske udtalelser forsvares, og hvordan det hænger sammen med opbygningen af national identitet i en periode, som har været præget af den såkaldte krig mod terror.

”Der er mange blinde pletter i den måde, hvorpå en bred del af offentligheden har valgt at anskue verden siden krisen om Muhammed-tegningerne i 2005. Dem vil vi forsøge at trække frem i lyset under konferencen”, siger professor Peter Hervik, Aalborg Universitet, der står som arrangør af konferencen.

Peter Hervik holder også det afsluttende, konkluderende keynote-oplæg under overskriften ’Ekskluderende dansk tænkning 10 år efter’.

Han understreger, at konferencen er en faglig, akademisk begivenhed og ikke et politisk, holdningspræget forum.

”Det er for nylig kommet frem, hvordan forskere i bl.a. ekstremisme, ytringsfrihed og multikulturalisme er bange for at stå frem og fortælle om deres forskningsresultater på grund af trusler og hademails. På konferencen forsøger vi at ignorere den frygt og præsentere de resultater, som uafhængige forskere er nået frem til i deres arbejde”, siger Peter Hervik.

Pressemedarbejder Anette Marcher, tlf. 21 20 02 41, e-mail: ama@adm.aau.dk.

Website: www.ten-years-after.aau.dk.

Journalister kan deltage i hele eller dele af konferencen som observatører. Kontakt pressemedarbejder Anette Marcher, tlf. 21 20 02 41, e-mail: ama@adm.aau.dk for tilmelding. Interview med deltagere på konferencen kan ske efter henvendelse til samme.