Litteraturforsker får prestigefuldt EliteForsk-stipendium

Ph.d.-studerende og cand. mag. Rasmus Dahl Vest fra Institut for Globale Studier og Kultur modtager et rejsestipendium på 200.000 kr.

EliteForsk-stipendierne uddeles af Uddannelses- og Forskningsministeriet for at give talentfulde ph.d.-studerende mulighed for studieophold i udlandet. 26-årige Rasmus Dahl Vest vil bruge pengene på et længere ophold på forskellige universiteter i USA. Her håber han på at udvide både sit teoretiske repertoire og professionelle netværk.

I øjeblikket forsker den unge eksilkøbenhavner i poesiens vilkår i den digitale økonomi. Han mener, at poesiens væremåde er under forandring, og i hans ph.d.-projekt forsøger han at finde ud af, hvordan det kommer til udtryk i digtekunsten.

• Projektet forsøger at tage konsekvensen af det ændrede mediebillede, der synes at have brudt den eksklusive forbindelse mellem bogen og litteraturen. Poesi er som en konsekvens heraf ikke længere noget, der blot finder sted inden for bogens rammer, men noget der flyder frem og tilbage mellem den trykte side og websiden, mellem galleriet og gaden, mellem digtoplæsningens performative rum og de sociale mediers alternative rum. Denne nye situation påkræver ikke bare nye analytiske redskaber, men også en ny opmærksomhed over for hvordan socioøkonomiske, juriske, politiske og æstetiske diskurser interagerer og materialiseres i det fænomen, vi genkender som poesi, siger Rasmus Dahl Vest.

Ph.d.-projektet er en del af en større dansk undersøgelse, som bliver lavet i samarbejde med adskillige skandinaviske forskere under navnet Centre for Research in Contemporary Poetry. De håber på at tegne et billede af, hvordan poesien bruges, laves og distribueres i en medialiseret tidsalder.

EliteForsk-stipendierne blev overrakt den 26. februar af HKH Kronprinsesse Mary og uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen ved en konference i Glyptoteket i København.

Se mere på Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside

More news