Invitation til gæsteforelæsning ved Einar Már Guðmundsson

Om historien i litteraturen og litterære virkemidler i historien.

13.02.2019 kl. 12.30 - 14.15

Description

Einar Már Guðmundsson (f. 1954) er modtager af Nordisk Råds litteraturpris og en af Islands største nulevende forfattere. Han er uddannet i litteraturvidenskab og historie, og i forelæsningen tager han udgangspunkt i sin roman Hundedage fra 2015, som ganske vist kan kaldes historisk, men som følger parolen: historiens sandhed, romanens frihed.

Bogen fortæller om den danske opdagelsesrejsende og sørøver, forfatter, straffefange og betjent Jørgen Jürgensen (1780-1864), som deltog i anholdelsen af den danske stiftamtmand i Island i sommeren 1809 og blev Islands konge i to måneder, de såkaldte Hundedage. Den handler om Island og Danmark i brydningstid.

"Forskellen på en digter og en historiker er den, at førstnævnte lyver bevidst for sjov; historikeren lyver af enfoldighed og bilder sig ind, at han taler sandt”. Sådan står der i den kendte islandske roman, Kristenliv under Jökelen, af Halldór Laxness. Men hvilken forbindelse er der mellem historieskrivning og romanskrivning? Oprindelig var det jo det samme. Saga. Så hvad betyder saga? Guðmundsson fortæller om forholdet mellem Island og Danmark og de flydende genrer mellem virkelighed og fiktion, historie og digtning.

Arrangementet er gratis og tilmelding er ikke nødvendig. Alle studerende og ansatte ved AAU er velkomne.

Poul Duedahl, duedahl@cgs.aau.dk, 99409141/30891657

Host

Danskstudiet, Historiestudiet og Institut for Kultur & Globale Studier, Aalborg Universitet

Aalborg Universitet, Kroghstræde 3, lokale 1.104 (auditoriet), 9220 Aalborg Øst