No Title

Ny bog: Nattens gerninger

Af Poul Duedahl

Natten og dens livsverden er blevet den glemte halvdel af den menneskelige erfaring, på trods af at menneskene i århundreder tilbragte adskillige af deres vågne timer i hel- eller halvmørke. Pragtudgivelsen Nattens gerninger råder nu bod på denne mangel og beretter om tiden mellem skumring og daggry i Danmark i perioden fra 1500-tallet og helt frem til, at den ydre og indre oplysning indskrænkede natten til et minimum.

Med historikerne Poul Duedahl (Aalborg Universitet) og Ulrik Langen (Københavns Universitet) i spidsen fortæller en række af Danmarks førende kulturhistorikere om, hvordan natten åbnede sig for et tætpakket mylder af liv præget af frigjortheden fra statens og kirkens opsyn. Nattens lediggang blev anvendt til alt det, der netop ikke tålte dagslys, og gjorde det muligt for mænd og kvinder at slå sig løs af indsnørede sociale konventioner og handle mere lystbetonet, drikke, ryge, elske og myrde i ly af mørket. Natten rummede sine helt egne værdier, myter, ritualer, fjendebilleder, heltefortællinger og artefakter, som man kommer nærmere ved i bogens kapitler at tage udgangspunkt i natlige begreber som Døden, Djævelen, Nattesædet, Prostitutionen, Tyven og Søvnen.

Det rigt illustrerede pragtværk er bl.a. støttet af Statens Kunstfond, G.E.C. Gads Fond og Videnskabernes Selskab og udkom den 21. maj 2015 i forbindelse med en reception på Gads Forlag.

Bogen har allerede fået behørig omtale i samtlige landsækkende aviser. Den har bl.a. fået fem stjerner og er blevet udnævnt til ’ugens historiebog’ af Bent Blüdnikow i Berlingske Tidende